Privacy shock voor AdBlocker gebruikers

Domeinnaam kiezen

Geplaatst: 20 april 2017 19:32
Geupdated: -AdBlock plugins geven zelf ook data door

We gebruiken het bijna allemaal. Een AdBlocker. Dit geeft veel voordelen. Zo wordt je bijvoorbeeld niet lastig gevallen door middel van irritante reclames, beschermt het tegen ongewenste software op je computer, versneld de pagina laadtijden en je denkt daarmee je privacy te beschermen.

Franse onderzoekers hebben opgemerkt dat het voor een adblocker heel makkelijk is om jouw internet gedrag te traceren. Dit geldt niet alleen voor adblockers maar ook voor andere extenties.

Via een online privacy tool die de onderzoekers online hebben gezet, kun je simpel testen hoe het is gesteld met jouw privacy in de browser.

Waarom willen 'ze' alles over mij weten

'Ze' zijn in dit geval grote internet handelaren. Deze bedrijven handelen in gegevens van mensen. Ook wel Big Data genoemd. Van elk persoon wordt een profiel aangemaakt. Door steeds stukjes informatie bij het ene bedrijf te kopen en weer te verkopen wordt heel erg veel geld verdiend. Uiteindelijk gaat deze informatie voornamelijk naar adverteerders. Hun hebben er belang bij om veel van jou te weten. Zoals inkomen, gezinssituatie, afgesloten abonnementen, geaardheid, interesses ect. Ja, waarschijnlijk is dit ook allemaal over jouw bekend.

Experian is ook zo'n bedrijf die Big Data verzameld. Volgens de wet heb je recht op inzage van je eigen gegevens. Vraag hier jouw experian gegevens op. Vraag daarbij om je financiële gegevens, persoonsgegevens en consumentengegevens en alle andere informatie die hun hebben. Anders krijg je namelijk maar een klein deel toegestuurd.

Daarnaast zou deze informatie handig kunnen zijn voor bijvoorbeeld verzekeraars. Als jij er een gezonde leefstijl op na houd ben jij wellicht interessanter voor een verzekeraar dan iemand die ongezond leeft. Ook zijn er verschillende bedrijven die een kredietwaardigheid check uitvoeren op deze manier. Waaronder veel bekende telecom providers.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Je zelf beschermen is een uitdaging, alleen al omdat je er veel gebruikersgemak voor in moet leveren. Enkele tips:

  • Sta niet standaard ingelogd op bijvoorbeeld social media.
  • Gebruik incognito modus
  • Gebruik een VPN Verbinding
  • Gebruik TOR Browser
  • Gebruik Duckduckgo ipv Bing of Google
  • Gebruik alleen plugins die veilig zijn.
  • Check bij Google je privacy instellingen
  • Doe afstand van alle digitale apparaten

Dit laatste is natuurlijk onrealistisch, maar feit is dat je eigenlijk geen privacy meer online hebt. Je kunt het bedrijven echter wel moeilijk maken.

Je hebt wél iets te verbergen

Gebruik je vaak de zin: 'Ik heb toch niks te verbergen', lees dan het boek 'Je hebt wél iets te verbergen'. De schrijvers nemen je mee in de wereld van de internet privacy en zullen zeker je ogen open laten doen. Zo ook een inzage in de Belastingdienst die enorm veel big data over ons verzameld om een risico profiel van ons te maken. Met de komst van Internet of Things zullen we straks steeds minder privacy hebben.

Meer informatie over Big Data?

Bekijk hier de uitzending van Zembla over Big Data.

Privacy check

Heeft mijn site trackers?

Sommige eigenaren van websites weten zelf niet dat hun website vol zit met 'trackers'.

Dit is een stukje software op de site die informatie van de bezoeker koppelt met de content op de pagina. Dit kan echter in sommige gevallen tot ongewenste situaties lijden.

Wilt u weten of uw website trackers heeft, neem dan gerust contact op.

Vragen over dit artikel

Vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact op.